Smärta sida eller bak i knä

    Vanliga orsaker till smärta på sidan eller bak knäet

    Meniskskador  

    Skada på menisken hos unga ökar risken för sekundär osteoartrit (artros) i vuxen ålder, oftast  i 30-50- årsåldern. En meniskskada ger akut och snabb ihållande smärta, en känsla av svaghet i knäet, tendens till låsningar och ett svullet knä.

    Tendinit i anserinus-senan                                                       

    Förekommer mestadels hos medelålders och äldre personer, men även bland yngre idrottare. Ofta är det en skada eller ovan långvarig belastning som är orsaken. Smärtan uppstår snabbt  eller akut med intensiv ihållande smärta baktill och på insidan av knäet. Du blir öm och ibland uppstår svullnad. 

Löparknä (runners knee)  

Inflammation i senor/ slemsäckar på utsidan av knäleden på lårbenet. Tillståndet är vanligast hos långdistanslöpare. Det ger smärtor på utsidan av knäleden efter en kort tids löpning.

Inflammation i popliteusenan

Orsaken är inte känd, möjligtvis kan det bero på att foten roterat utåt (hyperpronert) vid löpning. Tillståndet ger knäsmärtor baktill och ömhet över senan på utsidan av leden.

Bakercysta

Förstorad  slemsäck (bursa) på baksidan av knäleden. Kan svullna till följd av inflammation i själva knävecket. Om cystan brister kan det ge plötslig stark smärta knäets baksida.

Ischias och höftsjukdomar kan också leda till knäsmärta.

I länken nedan hittar du information om våra olika knäortoser från DONJOY.  

Informationen på knasmarta.se varken kan eller ska ersätta en professionell medicinsk konsultation. Inte heller bör innehållet på knasamarta.se utgöra grund för diagnos eller behandling, utan enbart ses som ett komplement.