MOTORSPORT - ENDURO - MX

Knäskydd för dig som utövar motorsport 

I över 40 års tid har professionella idrottare som behövt förebyggande eller post-op-rehabilitering använt sig av DonJoys produkter. Våra ortoser används än idag av de främsta idrottarna världen över. MX-knäortoserna från DonJoy hindrar knät från att utsättas för onaturliga rörelser och förebygger på så sätt ACL, PCL, mediala och laterala ligamentskador. Ortoserna ger den nödvändiga stabiliteten till ett redan skadat knä.

DonJoy sortimentet erbjuder lösningar som förbättrar livskvalitén för dig som utövar motorsport med knäskada eller som behöver förebyggande support för att undvika skador. DonJoy är mest känd för sina knäortoser med sitt fyrpunktssystem och FourcePoint Hinge-tekniken. Med ett nära samarbete med den medicinska branchen kan DonJoy ortoserna ständigt utvecklas och förbättras.

EN PRODUKT FÖR VARJE LED OCH TYP AV SKADA

Statistik inom motocross-skador visar att inte enbart knät utan även lederna i skuldror, handleder, armbågar och ankeln ofta skadas. På ett par sekunder kan en drömstart av säsongen förvandlas till en mardröm ... en felaktig landning kan vara det lilla som skiljer mellan succé och skada. DonJoy är medvetna om detta och över åren har man utvecklat ett fullt sortiment av produkter av högsta kvalitet som lever upp till de prövningar och utmaningar som motocrossföraren utsätts för, produkter som helt enkelt kan hjälpa dig att uppnå dina mål. DonJoy´s produkter har provats ut och testats av olika typer av idrottare i samarbete med deras läkare. Produkterna är designade för att hjälpa till att förebygga skador men också som ett hjälpmedel i rehabiliteringen efter en skada. 

Din hälsa och säkerhet är viktig för DonJoy. Vi vill att du ska kunna lita på din kropp, dina instinkter och våra produkter!

ANVÄNDS AV DE FRÄMSTA INOM MOTORSPORT

Världsmästaren Antonio Cairoli, Josep Garcia, Rui Goncalves, Jose Antonio Butron, Brett Metcalfe och många andra förare i världsklass använder DonJoy´s ortoser. Med hjälp av DonJoy's knäskydd kunde Cairoli komma tillbaka efter sin allvarliga knäskada som han ådrog sig 2008 och bli en av de mest framgångsrika MX-förarna med totalt 9 världsmästartitlar.

Vad innebär en ACL-skada i ditt knä?
Det främre korsbandet, ACL, är det ligament som oftast drabbas av skada i knät. ACL styr hur långt fram skenbenet kan röra sig i förhållande till lårbenet (se diagram). Om skenbenet rör sig för långt fram kan det främre korsbandet (ACL) skadas eller gå av. Främre korsbandet är det ligament som först sträcks fullt ut när knät är i utsträckt läge, så om knät tänjs förbi denna punkt, "hyperextended", kan ACL gå av. 

ACL skadas ofta i intensiva sporter som motocross när föraren  får en direkt stöt, när knät vrids eller utsätts för hyperextension. Detta kan till exempel inträffa då föraren slår i foten i en sväng. När ligamentet slits av hörs en smäll och knät känns därefter instabilt. Ofta skadas både det mediala collaterala ligamentet (MCL) och främre korsbandet, ACL samtidigt. 

Varför behöver jag det främre korsbandet, ACL?
ACL har till uppgift att stabilisera knät. Instabilitet som beror på att ACL slitits av ger en känsla av osäkerhet och "att knät ger efter", speciellt när du ändrar position på knät. Personer med skadad ACL upplever instabilitet när de går nedför, tex i trappor eller nedför en backe, vid en snabb svängning/vridning eller vid hastig start eller stopp när knät är fullt utsträckt. Det kan även kännas som att knät kan böjas för mycket bakåt. 

Symtomen efter en korsbandsskada är inte alltid desamma och visar sig olika allvarligt för olika patienter. Typiskt för en korsbandsskada är att knät svullnar snabbt, i direkt anslutning till skadan. Svullnaden beror på en blödning i knäleden till följd av avslitna blodkärl i det skadade ligamentet. Smärtan och svullnaden försvinner oftast efter ett par veckor medan instabiliteten kvarstår. Den fysiska instabiliteten och oförmågan att kontrollera rörelserna i knät gör att det krävs behandling. Många patienter behandlas med kirurgi för att rekonstruera ligamenten och öka stabiliteten och därmed undvika ytterligare skador på leden.

Hur 4-punkts ortosen Donjoy skyddar ett knä med ACL-ruptur

Personer med ACL-ruptur i knäet har en antero lateral instabilitet som gör att knäet "ger med sig".

Det är väldigt svårt att direkt försöka "av rotera" och kontrollera instabiliteten i ett knä med ACL-ruptur.

Därför försöker ligamentortoserna från DJO™ stabilisera knäet indirekt genom den bio mekaniska 4-punktsutformningen.

4-punktssystemet är kliniskt bevisat det mest effektiva sättet att förhindra en framåtriktad förflyttning av skenbenet.

Genom att på ett effektivt sätt reducera eller förhindra (*) en framåtriktad förflyttning av skenbenet undviker eller reducerar 4-punkts ortosen indirekt den anterolaterala instabil iteten (endorotation) i knäet med ACL-ruptur och gör att man återfår stabiliteten.

TILLBEHÖR MOTORSPORT

Tillbehör såsom remmar och knäkåpor finns att beställa på vår webshop, klicka på länken nedan.

Informationen på knasmarta.se varken kan eller ska ersätta en professionell medicinsk konsultation. Inte heller bör innehållet på knasamarta.se utgöra grund för diagnos eller behandling, utan enbart ses som ett komplement.