Slemsäcksinflammation - (bursit)

Slemsäcksinflammation, bursit, är vanligast i knä, axlar och armbågarInflammationen uppstår på framsidan av- eller nedanför knäskålen. Orsaken är oftast långvarigt stående arbete, t ex när man tvättar eller skurar golv men kan även bero på en skada. Du är svullen, öm, varm och har en rodnad på framsidan av- eller nedanför knäskålen. Böjligheten i knäleden är nedsatt på grund av smärta.

Symtom

Slemsäckar är små vätskefyllda påsar som har till uppgift att skydda lederna och underlätta rörelserna. Påsarna kan bli irriterade om en led eller sena överbelastas, utsätts för tryck under en längre tid, eller om vätska bildas i slemsäcken som då blir större och kan ömma. 

Vanliga symtom vid inflammation:

  • Svullnad i eller kring leden
  • Ömmar vid tryck mot svullnaden
  • Smärta vid ansträgning 

Behandling

Försök att undvika långvarigt tryck på slemsäcken och i de fall orsaken är överbelastning bör belastningen på led och sena minskas. Du bör inte ta bort all belastning då det är bra med en viss rörelse av leden. Kontakta fysioterapeut vid långvariga problem.

Vad kan jag göra själv?

Oftas krävs ingen behandling då inflammationen för det mesta läker ut av sig själv på ett par veckor. Kontakta din vårdcentral vid svår smärta eller om besvären inte går över efter ett par veckor.

Informationen på knasmarta.se varken kan eller ska ersätta en professionell medicinsk konsultation. Inte heller bör innehållet på knasamarta.se utgöra grund för diagnos eller behandling, utan enbart ses som ett komplement.