Svullet knä

Typiska orsaker till svullet knä

Knäledsinflammation

Det uppstår smärta, svullnad, ökad värme och nedsatt rörlighet i leden.

Inflammation i ben och brosk

En benbit kan lossna och komma i kläm i leden vilket skapar en låsning i knäleden. Detta förekommer oftast i åldersgruppen 15 till 20 år. Ofta har knäleden varit skadad en eller flera gånger tidigare. Leden känns låst och du känner smärta, svaghet och svullnad. 

Vridning av knäet

Uppstår oftast i samband med sporter som handboll, fotboll, skidsport, motocross samt andra former av kontaktsport, eller vid ovana rörelser.

Vad kan jag göra själv

Vid milda knäsmärtor hjälper det oftast att skona knäet från belastning för att smärtorna ska gå över av sig själv.

Vid akut knäskada handlar det om vila, kompression, högläge och att kyla knäet. Sök läkare vid akuta smärtor för att få en korrekt diagnos. Därefter kan du börja träna upp ditt knä igen.

Läs och ta reda på hur du efter att ha fått godkänt av din läkare/ terapeut kan gå vidare och träna ditt knä.

Även om du inte kan träna med ditt knä kan du alltid göra följande övning: Spänn lårmuskeln flera gånger om dagen utan att böja knäet.

Använd en DONJOY knäortos för att stödja ditt knä, både i vardagen och under träning, till dess att ditt knä är helt och hållet rehabiliterat och bra igen.

I länken nedan hittar du information om våra olika knäortoser från DONJOY.  

Informationen på knasmarta.se varken kan eller ska ersätta en professionell medicinsk konsultation. Inte heller bör innehållet på knasamarta.se utgöra grund för diagnos eller behandling, utan enbart ses som ett komplement.